English

Valori sănătoase-opţiunea perfectă

DSC_0765Copilul este ca o carte cu foi albe, iar orice persoană care trece prin viaţa sa îi lasă o amintire sau chear o lecţie, cel mai important ca tânărul să poată face diferenţa între o lecţie bună şi una mai puţin bună, în ajutor le venim noi, şcoala, familia sau chiar biserica. Toate având un singur scop, de a crea oameni în adevăratul sens al cuvântului şi de a-i proteja de alegeri greşite.

     Pe data de 4 martie, voluntarii Asociaţiei Umanitare ,,Filantropia Creştinăˮ au mers în faţa tinerilor de la gimnaziul ,,Ion şi Doina Aldea-Teodoroviciˮ, pentru a vorbi cu ei, de la egal la egal, despre droguri, alcool, fumat și alte vicii. Voluntarii au prezentat tema adicțiilor printr-o abordare artistică, demonstrându-şi capacităţile teatrale prin înscenarea unei situaţii reale ce se poate întâmpla în viaţa oricărui adolescent. În faţa elevilor s-a derulat situaţia unui tânăr nou venit în oraş, în căutare de noi prieteni. Astfel tinerii au văzut influenţa prietenilor ce consumă droguri şi consecinţele finale suferite de personajul principal, dar şi beneficiul unei prietenii sănătoase. A urmat o discuţie, în care tinerii s-au pronunţat activ asupra subiectului, fiecare din cei prezenţi au conştientizat că o alegere greşită, care la momentul potrivit nu îi oferim destulă atenţie mai târziu se face reamintită prin probleme de sănătate, probleme sociale sau familiale. Prin urmare, cu ajutorul acestei scenete voluntarii au îndemnat tinerii să facă alegerea corectă şi în orice situaţie să nu se lase pradă tentaţiilor negative ale societăţii actuale.

     Valorile sunt piatra de temelie a oricărei personalităţi. Ţinând cont de aceasta, tinerii au rătăcit printre valori, descoperindu-le pe cele prioritare, voluntarii provocându-i să expună câteva valori pe care le-au considerat mai importante. Elevii s-au descurcat minunat îmbinând utilul cu plăcutul, conștientizând că cele mai importante valori pentru viaţa noastră sunt dragostea, credinţa, familia, prietenia, sinceritatea, demnitatea, ambiţia. Acestea sunt mult mai preţioase decât cele materiale, deoarece sunt veşnice şi ne formează abilitații ce ne ajută la atingerea idealurilor existenţiale.

     Atâta timp cât trăim într-o lume în care datorită vitezei sale timpul ia cu sine tot ce nu este înrădăcinat, avem nevoie să construim generaţii sănătoase care vor sădi valori, roadele cărora vor hrăni întregi generaţii viitoare. Pentru aceasta avem nevoie de îndrăzneală, curaj, speranţă şi ambiţie, deoarece totul începe de la noi înșine.

Anastasia Negară,

voluntară a Asociației Umanitare „Fialntropia Creștină”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Executarea picturii Bisericii 
„Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.