English

Tinerii sunt aproape de Biserică prin comunicare şi comuniune

În perioada 21-23 octombrie, la Iaşi a fost organizată Adunarea tinerilor creştini ortodocşi din Moldova – ediţia de toamnă, cu genericul „Tinerii în dialog”. La eveniment au participat aproape 500 de tineri din Filialele Asociaţiei Studenţilor Creştini-ortodocşi Români (ASCOR) şi Asociaţiei Tineretului Ortodox Român (ATOR). Întâlnirea a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi a fost o continuitate a unui eveniment similar realizat la Nemţişor (Mănăstirea Neamţ) în această vară. Printre participanţi a fost şi un grup de 12 tineri din Basarabia: angajaţi ai Misiunii Sociale „Diaconia” şi voluntari de la Parohia „Sf. Vasile de la Poiana Mărului”din Orhei, coordonaţi de către Crisina Semon- voluntar misionar.

Comunicarea desăvârşită generează comuniune

Întâlnirea de la Iaşi a presupus detalierea temei „Comunicare şi comuniune în Biserică”. Prima activitate din program a fost o şedinţă în plen la Centrul de Conferinţe „Providenţa” al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, moderată de către dr. Sorin Adrian Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Staniloae” din Iaşi. Mesajele transmise au vizat: comportamentul tânărului în raport cu semenii şi cu Dumnezeu sau, după cum menţiona sus-numitul „Ce faci azi, te face mîine, iar dacă exersezi prietenia, bunăvoinţa şi ajutorul, ele prind muşchi în inima ta”; importanţa comunicării, pentru că „deşi azi avem tot mai multe posibilităţi de comunicare, comunicăm mai puţin” (S.M.) şi comunicarea care se desăvârşeşte prin comuniune în Biserică. Ulterior tinerii au fost grupaţi în 16 echipe şi au participat la 3 sesiuni de lucru. În acest format au fost discutate teme precum: ierarhizarea valorilor personale- Dumnezeu, eu, familia, prietenii, şcoala; condiţiile pentru o bună comunicare: rugăciunea, modestia, sinceritatea, răbdarea, iertarea, respectul, bunătatea, dragostea şi disponibilitatea; au fost realizate activităţi de consolidare a grupului şi de dezvoltare a abilităţilor de comunicare, înţelegerea aproapelui şi analiza faptelor personale, precum şi momente de rugăciune în comun.

„Dumnezeu nu ne porunceşte şi nu doreşte să fim trişti în inima noastră, ci din iubire pentru el să avem mereu bucurie în suflet”. (Sf. Ioan Scărarul)

Pentru că pelerinajele ne aduc mai aproape de Dumnezeu, tinerii au fost repartizaţi în 2 grupuri şi au vizitat 2 mănăstiri din Iaşi: Cetăţuia şi Galata.

Mănăstirea Cetăţuiaeste o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca. Aceasta e pe un deal, în partea de sud a Iaşului, de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a oraşului. Ansamblul Mănăstirii Cetăţuia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004, având în componenţa sa următoarele obiective: biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, Sala Gotică, Casa Domnească, corpul de chili, turnul clopotniţă şi zidul de incintă.

Mănăstirea Galata este o mănăstire de maici, ctitorită la sfârşitul secolului al XVI-lea de către domnitorul Petru Şchiopul în partea de vest a oraşului Iaşi. Ea se află pe un platou de pe dealul Miroslava, putând fi observată cu uşurinţă din diferite locaţii ale Iaşului. Obiectivele din componenţa sa sunt : biserica “Înălţarea Domnului”, Palatul Domnesc, turnul de clopotniţă şi zidul de incintă.

Viaţa se construieşte pe temelia credinţei

În seara zilei de 22 octombrie participanţii au fost invitaţi la o conferinţă, organizată la Teatrul “Luceafărul” din Iaşi, cu participarea Domnului Ion Grecu (om de afaceri din Constanţa). Invitatul le-a împărtăşit celor prezenţi experienţa sa de viaţă, momentul în care “l-a cunoscut” pe Dumnezeu şi modul în care împărtăşeşte cu oamenii dragostea faţă de Dumnezeu. “Viaţa se construieşte pe temelia credinţei, cu pietrele bunătăţii, mortarul smereniei şi acoperişul iubirii”, susţine Dl. Grecu, iar “cine nu s-a jucat până la 20, nu a învăţat până la 30, nu s-a îmbogăţit până la 40 şi nu ştie să-i respecte pe cei ce au peste 50, nu e OM”.

Inima e locul în care se realizează comuniunea cu Dumnezeu

Ultima zi a evenimentului a presupus participarea tinerilor la Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. După ce şi-a umplut sufletul cu lumina credinţei, întreg grupul a asistat la un program artistic cu scenete creştine şi melodii populare, interpretate de către grupurile teritoriale ASCOR şi ATOR. În mesajul său de încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a afirmat: „Şi aşa precum boabele de grâu se unesc din lanuri diferite pentru a face făină şi boabele de vie pentru a face vin bun, aşa şi aceşti tineri s-au adunat aici, uniţi de credinţa în Hristos şi dorinţa de a comunica. (…) Tinerii au o nevoie imensă să se întâlnească unii cu alţii. Tânărul care încearcă să fie legat de Biserică se simte singur pentru că vede că cei mai mulţi dintre semeni nu merg în acelaşi ritm. El simte presiune asupra lui, exercitată de cei din jur. De multe ori tânărul cedează pentru că nu doreşte să fie privit cu alţi ochi decât cu cei obişnuiţi. În cadrul acestei întâlniri aţi remarcat că nu sunteţi singuri. Să vă rămână în minte că de-a lungul şi de-a latul ţării sunt zeci de mii de tineri ca voi. Să nu aveţi sentimentul că sunteţi aparte de ceilalţi, să aveţi sentimentul că nu sunteţi singuri”.

Sursa: www.diaconia.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>