English

Tinerii din Orhei – vlăstare vii ale Bisericii strămoşeşti

În data de 21 septembrie la Orhei s-a desfăşurat seminarul „Tinerii – vlăstare vii ale Bisericii”. Organizat de către Centrul Creştin-Ortodox Misionar din SUA (OCMC) în colaborare cu Mitropolia Basarabiei, acesta a avut loc în incinta Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” şi a întrunit peste 200 de tineri, atât elevi din gimnazii, cât şi din liceele oraşului.

Invitaţii speciali ai seminarului au fost părintele Anastasios Bourantas, Markella Balasis şi John Sedor, voluntari ortodocşi, veniţi în Basarabia în calitate de reprezentanţi ai centrului OCMC. Împreună cu patru membri ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR), filiala Iaşi, aceştia au vorbit elevilor despre importanţa implicării tinerilor în viaţa Bisericii. Temele abordate în cadrul seminarului au fost: „De ce avem nevoie de tineri în Biserică?”, „Calităţile liderului unui grup de tineret din Biserică”, „Cum şi pentru ce să creştem un tânăr lider în Biserică”, „Delegarea responsabilităţilor”. De asemenea, participanţii au fost îndemnaţi să propună idei de activităţi pentru tineri, care să fie organizate în cadrul unei sau mai multor parohii. Aceste idei au fost dezvoltate în grupuri mai mici, apoi prezentate celorlalţi participanţi. În final, proiectele propuse au concurat, iar juriul a ales un grup câştigător, căruia i s-a oferit un suport financiar în sumă de 1000 de lei oferit de către Parohia Ortodoxă „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei. „Proiectul câştigător presupune organizarea unui pelerinaj la mănăstiri pentru acei tineri care nu au posibilitatea financiară să viziteze lăcaşurile sfinte din Basarabia” a explicat Christina Semon, voluntară OCMC şi organizatoarea seminarului.

Pe lângă organizarea pelerinajului, echipa câştigătoare a propus înfiinţarea unei asociaţii de tineret ortodox în Orhei, care să poartă numele „Intergalaxia creştină”. Autorul acestei idei a fost Ion Gheorghiu, elev în clasa a şasea la liceul teoretic „Onisifor Ghibu”.

Părintele Sergiu Aga, moderatorul întrunirii a menţionat: „Biserica Ortodoxă vine în întâmpinarea tinerilor ce-l caută conştient sau inconştient pe Dumnezeu. Este foarte important ca astăzi, când generaţia tânără este angrenată într-o mulţime de activităţi, să-L găsească şi să intre în comuniune cu El în Biserică, fiind vlăstarele Ei de care trebuie să ne îngrijim, pentru că ele vor trebui să dea roade bune la vremea cuvenită. Ne bucurăm mult de această întrunire prilejuită de misionarii ortodocşi din Statele Unite ce ne învaţă cum ar trebui să abordăm tinerii atunci când ni-i dorim alături de noi în Biserică. Să dea Bunul Dumnezeu să întâmpinăm aceste vlăstare cu dragoste şi răbdare, cu orice prilej, atât în Biserică cât şi în societate”.

Seminarul organizat în Orhei face parte din ciclul de traininguri organizate în cadrul Mitropoliei Basarabiei în perioada 20-25 septembrie de către echipa formată din voluntari ai centrului OCMC şi ai asociaţiei ATOR.

Ecaterina Luţişina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Executarea picturii Bisericii 
„Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.