English

Tabăra Apă din piatră, temelie a credinţei şi izvor de bucurie

DSC_0466În perioada 10-15 iulie 2015, complexul Miorița din Ivancea a găzduit cea de-a patra ediție a taberei Apă din piatră. Cei 40 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au participat la ateliere, conferințe și jocuri și au discutat împreună despre importanța părintelui duhovnic în viața lor.

Mitropolia Basarabiei organizează încă din 2012 tabăra de spiritualitate Apă din piatră. Și în anul acesta, un rol esențial l-a avut implicarea voluntarilor de la Centrul de Misiune Creștin Ortodox din America, precum și a moderatorilor din Orhei și de peste Prut. Una din cele mai mari bucurii ale taberei a fost prezența pr. Aris Metrakos, care i-a apropiat pe tineri atât prin experiența sa vastă, cât și mai ales prin atitudinea sa deschisă și iubitoare.

Programul taberei a inclus activităţi destul de variate. Rugăciunea și discuțiile cu folos duhovnicesc s-au împletit armonios cu momentele recreative și culturale. Organizatorii au pregătit patru ateliere: de istorie și civilizație, teatru și oratorie, dans și folk. Pentru a participa la fiecare din aceste ateliere, s-au format patru grupe care au primit numele unor sfinți contemporani și duhovnici cunoscuți. Astfel, tinerii au fost familiarizați mai bine cu rolul pe care și-l asumă un duhovnic și apoi cu sfințenia la care este chemat fiecare în parte.

În ziua praznicului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Sfânta Liturghie s-a săvârşit la parohia „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei. Preasfințitul Andonie de Orhei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului i-a binecuvântat pe tinerii din tabără şi le-a transmis un frumos cuvânt de învăţătură. Cei care se spovediseră în seara anterioară s-au împărtăşit, iar tinerii care au oferit răspunsurile la strană au pregătit cântări din cele mai alese.

O noutate pentru ediția de vara aceasta a taberei o reprezintă jocurile olimpice. Competiţia sportivă a adus multe probe noi pentru participanţi, iar acest lucru i-a motivat să lupte pentru cupa de aur şi să îşi dovedească în acelaşi timp spiritul de echipă. Unitatea şi comuniunea au fost în general obiective pe care adolescenţii le-au îndeplinit într-un mod firesc, atât la rugăciune, cât şi la activităţile recreative.

Pelerinajul la mănăstirea Curchi şi Orheiul Vechi, prezentările interactive ale pr. Aris Metrakos şi discuţiile cu părinţii care au venit să le vorbească au scos la iveală întrebări vii ale tinerilor. La acestea ei au primit răspunsuri de care să îşi amintească pentru tot parcursul vieţii. Exemplele şi jocurile de rol erau într-adevăr memorabile şi, cu toate că ideile transmise erau profunde, modul în care erau prezentate stârnea de multe ori hazul tuturor.

Ultima zi a taberei a oferit cele mai multe surprize. S-a organizat o seară a talentelor, cu dans, cu interpretări muzicale şi momente speciale pregătite de participanţi, Au urmat apoi horele, focul de tabără, poveştile şi discuţiile până noaptea târziu. A doua zi, la festivitatea de încheiere, PS Antonie a înmânat diplome participanţilor şi voluntarilor, în timp ce emoţiile despărţirii se transformau mereu în speranţa unei revederi cât mai grabnice.

Cei 40 de tineri din Mitropolia Basarabiei şi din Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă) care s-au bucurat de această tabără au plecat cu siguranţă îmbogăţiţi cu prieteni noi, cunoştinţe diverse, motivaţia de a învăţa încă mai mult şi cu entuziasmul specific tinereţii. Cu timpul, probabil, din ce în ce mai multe parohii le vor oferi o astfel de şansă tinerilor şi copiilor, ştiind că tocmai aceste mlădiţe – încă verzi şi fragede – promit rodul cel mai mult, că ei sunt cu adevărat viitorul Bisericii şi a societăţii în care trăim cu toţii.

Irina Vaida

2 Responses to Tabăra Apă din piatră, temelie a credinţei şi izvor de bucurie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>