English

”Seminarul preoteselor” la cea de-a III-a ediție

În data de 2 și 3 mai, în Mitropolia Basarabiei s-a desfășurat cea de-a treia ediție a “Seminarului preoteselor”, la care au participat 20 de preotese și 2 invitați din partea organizației OCMC din SUA. Ediția din acest an, care s-a desfășurat la centrul de instruire și agrement ”Moldtelecom” din apropierea satului Ivancea, a avut tematica ”Familia preotului, promotoarea filantropiei creștine în comunitate”. Programul seminarului a inclus trei sesiuni, care au fost moderate de Markella Balasis și Stephanie Cobb, misionare din partea Centrului Misionar Creștin-Ortodox (OCMC) din SUA.
Astfel, pe parcursul celor două zile, preotesele participante, venite din tot cuprinsul mitropoliei, au avut posibilitatea să facă schimb de idei și experiențe în ceea ce privește activitatea filantropică a parohiilor, precum și să propună viitoare proiecte de conlucrare în domeniu.

“Tematica ediției din acest an a seminarului a fost aleasă pornind de la necesitățile pe care preotesele le-au discutat în edițiile anterioare.” a explicat Mariana Aga, preoteasă și coordonatoare a Asociației Umanitare ”Filantropia Creștină” din orașul Orhei, precum și coordonatoarea evenimentului. ”Ideea organizării acestui seminar a izvorât din dorința comunicării, a conlucrării și a comuniunii între preotesele din mitropolie. În acest fel reușim să creăm o rețea prin intermediul căreia să ne putem ajuta una pe alta în diverse aspecte, în mod special, în ceea ce privește implicarea în proiecte îndreptate spre comunitățile din care facem parte.” a concluzionat preoteasa Mariana.

Markella Balasis vine din statul Florida, unde lucrează în cadrul Centrului OCMC. Ea a vizitat pentru a doua oară Republica Moldova, în calitate de misionar creștin-ortodox. ” Este foarte important să avem posibilitatea de a face schimb de experiențe și idei, ca să cunoaștem aspectele care ne aseamănă și cele care ne deosebesc, precum și să împărtășim din experiența noastră. Pentru mine este o bucurie să cunosc femeile din Moldova și să aflu despre experiența lor în calitate de preotese creștin-ortodoxe în cadrul Mitropoliei Basarabiei. M-a surprins că preotesele care participă la seminar sunt dispuse să împărtășească din trăirile lor lucruri destul de personale, fapt care a facilitat schimbul de idei. Sunt încântată că am posibilitatea să particip la acest seminar și, cu siguranță, acesta îmi este de mare folos, chiar dacă sunt venită aici în calitate de invitat.” a relatat Markella.

Stephanie Cobb, soție de diacon și mamă a trei copii, locuiește în statul Alabama. Este voluntară în cadrul OCMC și vizitează pentru prima dată Moldova. ”Vreau să cunosc perspectiva femeilor creștin-ortodoxe din Moldova ca să o pot împărtăși cu comunitatea din care fac parte. Făcând voluntariat în comunitate mea, mă strădui să îi informez pe membrii acesteia despre proiectele pe care le desfășoară OCMC, de aceea scopul vizitei mele în Moldova este să aflu cât mai multe despre ortodoxia de aici și să transmit impresii și idei despre aceasta comunității mele ca și ei, la rândul lor, să se implice în Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Am învățat multe din discuțiile pe care le-am avut cu preotesele participante, care m-au impresionat prin blândețea și frumusețea lor sufletească.” a povestit Stephanie.

Pe lângă sesiuni, participantele la seminar au avut parte și de o seară de film, după care au urmat discuții, și au fost vizitate de părintele Ioan Cosoi, vicarul administrativ al Mitropoliei Basarabiei, căruia i-au adresat diverse întrebări referitoare la proiectele pe care ar putea să le desfășoare în parohiile din care vin.

Ecaterina Luţişina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *