Să ne apărăm Crucea!
Cu profundă tristețe, Biserica Mitropoliei Basarabiei cu hramul ”Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din orașul Orhei, inițiatoarea instalării unei Cruci Maramureșene la care au contribuit financiar ctitori din or. Orhei dar și din România, asistă la o defăimare a valorilor creștine dar și a culturii milenare românești venite prin intermediul unor surse media.
Indignarea noastră este cu atât mai profundă cu cât reprezentanții surselor media: www.nit.md, www.moldnews.md și www.grenada.md răspândesc informații calomniante și lipsite de argumente istorice, culturale și mai ales spirituale ce se referă la Crucea Maramureșană amplasată în fața aceleiași biserici, la inersecția străzilor Tricolorului, Alexandru cel Bun și M. Gorki. În acest sens aducem la cunoștință opiniei publice următoarele informații:
1. Modelul Crucii Maramureșene ales de către părintele consilier Sergiu Aga și adus din Maramureș, reprezintă o cruce românească având specificul Crucii de la Ierusalim ce are patru cruci mici în jurul celei mari. Asemenea Cruci sunt amplasate frecvent în aria geografică a Maramureșului, zonă cu o bogată tradiție etno-culturală creștinească.
2. Crucea a fost amplasată în special din considerente religioase, dar și estetice, întrucât zona amplasării (un sens giratoriu) oferită de către Primăria Orașului Orhei Bisericii ”Sfântul Vasile de la Brazi” (Vasile de la Poiana Mărului) spre amenajare, încă din martie 2012 (anterior amplasării – iunie 2012), avea un aspect neîngrijit.
3. Crucea a fost instalată din resursele parohiei dar și a unor donatori din România și Republica Moldova care aparțin Organizației ”Noua-Dreaptă”, de aici confuzia indusă opiniei publice de către reprezentanții surselor media că această cruce aparține în mod exclusiv legionarilor, în mod conștient transferând disputa din aria bisericii, pentru a le fi mai ușor să mintă. În acest sens conștientizăm pe deplin faptul că inamicii aceste Sfinte Cruci se înscriu în metodele ateiste ale înaintașilor lor bolșevici ce ruinau biserici, împușcau preoți, ardeau cruci și icoane.
4. Crucea românească din Orhei a fost inaugurată la 28 iunie, dată la care Basarabia a fost anexată de către URSS, drept urmare a fost instalată la baza Crucii o placă de granit ce reprezintă această dramă, având titlul ”Basarabia pe Cruce”. Reiterăm ideea că această placă are o valoare comemorativă și istorică regăsită în conștiința noastră, a multor cetățeni ai Republicii Moldova. În virtutea liberei conștiințe garantată de către stat considerăm această exprimare legitimă și cel puțin egală cu cei ce consideră anexarea Basarabiei drep ”eliberare”, opinie exprimată liber și nestingherit de către opozanții Sfintei Cruci.
5. Cei care au insultat comunitatea creștină prin folosirea cuvintelor: ”crucea cu elemente fasciste” fără a avea vreun argument autorizat din partea Academiei de Științe a Republicii Moldova sau a altor instituții autorizate vor trebui să de seama în fața instanțelor judecătorești pentru prejudiciile morale și de imagine importante aduse credincioșilor ortodocși și a Bisericii ”Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” care a instalat această Sfântă Cruce, însă mai cu seamă în fața lui Dumnezeu.
Având în vedere cele expuse, adresăm tuturor creștinilor români să se alăture efortului nostru de a stăvili ofensiva antihristă și antiromânească a celor ce vor să înlăture un simbol al identității noastre creștin-românești.
Aceste atitudini reflecta cu o mare acuratete ce a reusit sa faca sistemul comunist din poporul roman. Sa-l pulverizeze, pentru ca toate spurcaciunile sa iasa la suprafata si, ieri si astazi, sa ajunga in functii de conducere.
Din pacate nu exista decat un singur remediu: rezistenta prin educatie, cultura si economie libera, respectiv un trai material decent. Nimic altceva!
În noaptea de Crăciun
(Romeo Tarhon)
În noaptea de Crăciun românii plâng
Nefericiți când pe-al lor chip își pun
Un zâmbet cenușiu și gol când strâng
În gând ființe dragi sau un prieten bun.
În noaptea de Crăciun se risipesc
Pentru un an întreg dureri și dor
Pentru românii care le lipsesc:
Cei vii de-acasă, sau plecați, ori morți.
În noaptea de Crăciun românii-s triști
Și se prefac și ei că-s fericiți,
Dar cei mai mulți, sărmanii pesimiști,
Sunt răvășiți, năpăstuiți, zdrobiți…
În noaptea de Crăciun când pruncul sfânt
Se naște-n iesle din dureri și chin
În chin să moară, toți românii sînt
Popor de prunci ce mor câte puțin.
În noaptea de Crăciun românii trec
Din iad în iad și-n noi dimensiuni
Ca dintr-un calendar fatal, aztec
Și nu mai cred în nașteri și minuni.
În noaptea de Crăciun, c-un ochi răzând
Și cu un ochi plângând printre străini,
Românii îi blesteamă lăcrimând
Pe alți români nemernici și haini.
În noaptea de Crăciun blestem și eu
Românii ticăloși ce se cred zei
Și ni l-au luat pe Bunul Dumnezeu
Punându-se-n icoana țării ei.
În noaptea de Crăciun mă rog, implor
Să fiu iertat că sufăr și rămân
Acasă, să-mi duc crucea până mor,
Să fiu iertat că m-am născut român.
Noi TREBUIE SA NE RUGAM NEINCETAT…Fie ca IUBIREA SFANTA sa umple fiecare inima si sa facem Sfanta Voia Tatalui nostru Ceresc!
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!
Denigratorilor din Basarabia ar trebui să li se amintească că este cu mult mai rușinos să te închini la o seceră cu ciocanul decât la o cruce maramureșeană.
[…] profundă tristețe, Biserica Mitropoliei Basarabiei cu hramul ”Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din orașul Orhei, inițiatoarea instalării unei Cruci Maramureșene la care au contribuit […]