English

Raportorul ONU, Heiner Bielefeldt, a vizitat Parohia „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”, din Orhei

Sâmbătă, 3 septembrie 2011, la Orhei, a avut loc o întrevedere între o delegaţie condusă de către domnul Heiner Bielefeldt, raportorul special al Națiunilor Unite pentru libertatea religiei şi părintele Sergiu Aga, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei şi parohul Bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din acest oraş.

În cadrul discuţiilor, părintele Aga a făcut cunoscută distinşilor oaspeţi situaţia actuală a Mitropoliei Basarabiei, parcursul ei istoric cât şi interacţiunea ei cu autorităţile de stat şi locale din ultimele două decenii.

Un punct interesant al conversaţiei a survenit în urma conturării de către părintele consilier a evenimentelor istorice prin care a trecut Basarabia după anul 1812, axat pe dreptul Mitropoliei Basarabiei de a-şi recăpăta patrimoniul de care a fost deposedată de către autorităţile sovietice. Situaţia bisericilor cu statut de „monument de arhitectură” ce au fost date în folosinţă prin hotărâre de guvern mitropoliei ce aparţine de Patriarhia Rusă a reprezentat un alt subiect ce a stârnit interesul raportorului ONU.

În cadrul aceleaşi întâlniri au fost atinse subiecte actuale pentru societatea religioasă a Republicii Moldova cum ar fi înregistrarea parohiilor şi a cultului musulman, proiectul de lege priprivind anti-discriminarea, prozelitismul religios ş.a.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Comentariile sunt închise.