English

Preoţii şi tinerii din Basarabia au învăţat cum să devină vlăstare vii ale Bisericii

În perioada 20-25 septembrie în Mitropolia Basarabiei s-a desfăşurat ciclul de traininguri şi seminarii „Tinerii – vlăstare vii ale Bisericii”. Invitaţii principali ai acestora au fost protosinghelul Nicodim Petre din  România, părintele Anastasios Bourantas din SUA, precum şi voluntari ai centrului OCMC şi ai Asociaţiei Tineretului Ortodox Român(ATOR) din Iaşi. 

Organizat de către Centrul Creştin-Ortodox Misionar din SUA (OCMC), în persoana Christinei Semon, în colaborare cu Mitropolia Basarabiei, trainingul a adunat preoţi, preotese, precum şi tineri activi în cadrul Bisericii la un loc, cu scopul de a motiva şi de a forma lideri care să preia iniţiativa de organizare a activităţilor pentru tineret în cadrul parohiilor, în particular şi a Bisericii, în general.

Astfel, primul training a avut loc la Chişinău, în data de 20 septembrie. Acesta s-a desfăşurat la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” şi a adunat peste 50 de participanţi, preoţi ai parohiilor Mitropoliei Basarabiei din Chişinău, preotese, dar şi tineri liceeni şi studenţi ai universităţilor capitalei.

Invitatul special al trainingului a fost protosinghelul Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului „Asociaţii de tineret” din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Ar fi bine să înţelegem că nu trebuie să aşteptăm roade imediate de la tineri. Ai sădit un cuvânt, l-ai atins la inimă, şi într-un an, doi de zile acel cuvânt va rodi.Tinerii sunt o mare forţă, au căutări, au entuziasm, au bucurie, au energie, dar au şi o problemă, pe care Biserica încearcă întotdeauna să o rezolve. Sunt dezbinaţi şi nu sunt aproape de Biserică. Tinerii care sunt împreună pot face mult mai multe lucruri, pe care nu le poţi face singur, ci le poţi face în grup. Spre exemplu, poţi organiza o conferinţă. Când organizezi o conferinţă în România, ai şansa de a te întâlni cu un mitropolit, cu scriitori, cu un duhovnic foarte bun de la o mănăstire retrasă, ş.a. Oamenii, când sunt împreună, pot organiza evenimente care să le aducă beneficii pe care singuri nu le pot dobândi. Fiind împreună, cred că cel mai important lucru este că ajung să se cunoască pe ei înşişi.” a menţionat părintele Nicodim în discursul său intitulat, ca şi trainingul, „Tinerii – vlăstare vii ale Bisericii”.

Mai multe activităţi de cunoaştere a participanţilor, dar şi de învăţare prin implicare, au fost organizate de către patru tineri membri ai Asociaţiei Tineretului Ortodox Român (ATOR), filiala Iaşi. Aceştia şi-au împărtăşit experienţa participării active în viaţa Bisericii prin implicarea în ATOR, dar şi au transmis participanţilor sugestii utile conlucrării în grup, referindu-se în special la comunicare.

Cu prezentări la fel de utile, dar şi inedite, au venit cei doi voluntari ai Centrului Creştin-Ortodox Misionar din SUA, Markella Balasis şi John Sedor, care au vorbit participanţilor despre „Pregătirea liderilor de tineret” şi „Delegarea responsabilităţilor”. Markella Balasis, în calitate de angajată a centrului OCMC, dar şi de membră activă a parohiei din oraşul natal, în care e responsabilă de şcoala duminicală, a împărtăşit din bogata ei experienţă de lucru atât cu copiii, cât şi cu tinerii, iar John Sedor, pensionar în vârstă de 79 de ani, cu o experienţă de lucru cu tinerii ce depăşeşte 50 de ani, a evidenţiat importanţa împărţirii responsabilităţilor într-un grup de oameni dedicat vieţii Bisericii. „În pilda samarineanului milostiv Hristos ne învaţă că trebuie să ne ajutăm aproapele nostru, fiindcă acesta este o întruchipare a Lui. Atunci când vrei să ajuţi aproapele prin Biserică, ai nevoie de două mâini. Dar ce faci când vrei să ajuţi mai mulţi oameni? Atunci ai nevoie de mai multe mâini. În calitate de lider, ai posibilitatea să ajuţi atât de mulţi oameni câte braţe ţi se oferă din partea celor cărora le dai sarcini, pe care să le ducă împreună cu tine.” a spus John în cadrul discursului său.

În data de 21 septembrie a fost organizat seminarul „Tinerii – vlăstare vii ale Bisericii” şi în oraşul Orhei. Evenimentul a adunat peste 200 de elevi de gimnaziu, dar şi de liceu în incinta Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. În cadrul seminarului invitaţii, în frunte cu părintele Anastasios Bourantas, responsabil de activităţile cu tinerii în regiunea Philadelphia, mitropolia de New Jersey, au răspuns la întrebările: „De ce avem nevoie de tineri în Biserică?”, „Cum şi pentru ce să creştem un tânăr lider în Biserică?”, „Care sunt calităţile liderului unui grup de tineret din Biserică?”. Pe lângă aceasta, participanţii au fost împărţiţi în grupuri, în care au fost îndemnaţi să propună idei de activităţi în Biserică pentru tineri şi au fost ajutaţi de câte un membru ATOR şi un voluntar OCMC să le dezvolte în proiecte, în care să specifice scopul, obiectivele, descrierea activităţii, dar şi să se gândească la bugetul acesteia. La finalul seminarului, proiectele propuse au concurat, iar juriul a ales un grup câştigător, căruia i s-a oferit un suport financiar oferit de către parohia „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei. „Proiectul câştigător a presupus organizarea unui pelerinaj la mănăstiri pentru acei tineri care nu au posibilitatea financiară să viziteze lăcaşurile sfinte din Basarabia” a explicat Christina Semon, voluntară OCMC. Pe lângă organizarea pelerinajului, echipa câştigătoare a propus înfiinţarea unei asociaţii de tineret ortodox în Orhei, care să poartă numele „Intergalaxia creştină”. Autorul acestei idei a fost Ion Gheorghiu, elev în clasa a şasea la liceul teoretic „Onisifor Ghibu”.

Părintele Sergiu Aga, moderatorul seminarului şi preotul paroh al bisericii “Sfântul Vasile de la Poiana Mărului”, a menţionat: „Biserica Ortodoxă vine în întâmpinarea tinerilor ce-l caută conştient sau inconştient pe Dumnezeu. Este foarte important ca astăzi, când generaţia tânără este angrenată într-o mulţime de activităţi, să-L găsească şi să intre în comuniune cu El în Biserică, fiind vlăstarele Ei de care trebuie să ne îngrijim, pentru că ele vor trebui să dea roade bune la vremea cuvenită. Ne bucurăm mult de această întrunire prilejuită de misionarii ortodocşi din Statele Unite care ne învaţă cum ar trebui să abordăm tinerii atunci când ni-i dorim alături de noi în Biserică. Să dea Bunul Dumnezeu să întâmpinăm aceste vlăstare cu dragoste şi răbdare, cu orice prilej, atât în Biserică cât şi în societate”.

Următorul şi cel din urmă training s-a desfăşurat la Cahul, în zilele de 24 şi 25 septembrie, în incinta Universităţii de Stat din Cahul. Acesta a adunat 10 preoţi ai episcopiei Basarabiei de Sud, în frunte cu preotul vicar Iulian Budescu, precum şi peste 100 de tineri studenţi ai colegiului pedagogic şi ai universităţii din oraş. În prima zi de training Părintele Anastasios Bourantas, preot paroh al bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Media, statul Pennsylvania, a vorbit celor prezenţi despre avantajele activităţilor cu tinerii, fiind completat de ceilalţi doi voluntari ai OCMC – Markella Balasis şi John Sedor, dar şi de Rodica Postolachi, membră activă a mai multor asociaţii de tineret ortodox din România. Cea de-a doua zi a fost dedicată, la fel ca şi în Orhei, dezvoltării ideilor de activităţi cu tinerii în Biserică şi scrierii proiectelor. La final, au fost alese două proiecte câştigătoare, care presupun organizarea unui pelerinaj la mănăstirile basarabene şi desfăşurarea unei conferinţe pe temele HIV/ SIDA şi avortul. Întru realizarea acestora, dar şi a celorlalte patru proiecte propuse, OCMC a oferit un suport financiar.

“Chiar dacă preoţii care au fost prezenţi au cunoştinţele necesare, ba chiar experienţă în lucrul cu tinerii, eu consider că e important să discutăm din nou pe tema aceasta, astfel încât ei să audă unele lucruri şi de la cineva care vine de departe.  Atunci când cineva din apropiaţi vrea să te înveţe ceva, nu întotdeauna vrei să-l asculţi, însă când cineva din exterior o face, accepţi cu uşurinţă cele spuse. Cu ajutorul lui Dumnezeu, trainingul s-a desfăşurat foarte bine şi am cunoscut potenţiali lideri, atât printre preoţi, cât şi printre tineri, care nu au nevoie decât de puţină încurajare şi susţinere. Nădăjduiesc că acesta e abia începutul a numeroase activităţi şi evenimente legate de prezenţa tinerilor în Biserică, aici, în Basarabia.” a fost concluzia părintelui Anastasios la finalul trainingului.

Vizita în scopul organizării ciclului de traininguri “Tinerii – vlăstare vii ale Bisericii” a echipei de voluntari OCMC s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, în paraclisul mitropolitan “Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău. Astfel, părintele Anastasios a slujit, împreună cu un sobor de preoţi, alături de Înalt Preasfinţitul Petru, care a mulţumit, la finalul slujbei, echipei OCMC pentru activitatea misionară desfăşurată pe teritoriul Mitropoliei Basarabiei şi le-a acordat celor trei voluntari diplome de merit.

Ecaterina Luţişina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>