English

Povestea unor iepurași de dinaintea Paștilor

DSC_0260Discutam alaltăieri cu părintele Vasile Domente, despre situația grea a unor familii din satul care-l păstorește – Bahu, Raionul Călărași și despre cum am putea să le dăm o mână de ajutor. Una dintre aceste familii este cea a lui Valentin, care-și crește cu greu cei 5 copii, mama cărora încearcă fără mare spor, să le găsească o bucată de pâine prin străinătate. Banii lipsesc, necesitățile copiilor sunt multe, iar soluțiile prea puține și totuși… acum în pragul primăverii, când curând totul va înverzi și înflori ceva le-ar aduce o mică speranță! Ideea a fost ne-am asumat-o împreună: păi câțiva iepuri ar putea fi hrăniți ușor acum, când iarba va fi mai peste tot și totodată, după cum știm cu toții, iepurii se înmulțesc „ca iepurii” devenind o sursă sigură de mâncare pentru familie, dar pot fi și vânduți destul de ușor…

Problemă pentru noi nu erau banii cu care am putea să cumpărăm animalele, pentru că dispunem de un „FOND DE URGENȚĂ” pentru asemenea situații, oferit de Asociația Umanitară „FORTOTSCHKA” din Germania, ci de unde cumpărăm iepurii? Ne-am făcut planuri să mergem în satul Chișcăreni, la vreo 70 de km de Orhei, la un cunoscut tânăr fermier, pentru ca să ne asigurăm că găsim o rasă bună, toate acestea le-am pus la cale până în seara târziu, însă Dumnezeu a vrut să ne arate și aici că ne poartă de grijă tuturor: nu numai familiei necăjite ce a fost deja anunțată să-și găsească adăpost pentru micile animale ce le vor dobândi, nu numai nouă, celor ce urma să facem poate peste 100 de kilometri de prisos, ci și unui altui protagonist al povestirii noastre – mătușa Nadejda, o femeie în vârstă deosebit de vrednică și credincioasă, pe care o cunoșteam de mult, dar care, niciodată nu am bănuit că are puterea de a crește și îngriji, ghiciți ce?… Da! IEPURI!

Dar să vă descriu cum s-a întâmplat. A doua zi de dimineață, am venit pe strada mătușii Nadejda să iau un creștin spre a-l duce la un control medical în Chișinău (am să vă povestesc despre el într-o altă istorisire, poate nu într-atât de fericită). Omul cu pricina trăiește vis-a-vis de bătrânică și, chiar atunci, alți cunoscuți de-ai noștri o ajutau pe tanti Nadejda să urce niște cuști cu iepuri în mașină, ca să-i ducă la piață spre vânzare (reiese că până la urmă am fi putut să-i cumpărăm și de la piața din Orhei și nu să mergem până în raionul Sângerei, dar de…). Nu a reușit să-i urce în mașină, pentru că și-a găsit pe loc cumpărătorul la toți cei 6 șase iepuri, printre care și trei femele gestante. Exact atâți de cât aveam nevoie și în plus nici prețul nu era diferit de cât am preconizat noi. Ce mai la deal, la vale, bătrânica, aflând că vreau să fac pomană, mi-a dat unul în plus, așa „de sufletul ei”.  Mărturisesc că nu am mai văzut iepuri vii încă de pe vremea când eram puștan și-i creșteam cu mare interes de „antreprenor păgubos”, altfel am mai văzut niscaiva prin cratițe și farfurii. Tanti Nadejda a mai rămas și ea cu doi… nu poate să mai crească mai mulți, pentru că neputința bătrâneții și a bolilor o copleșește. Ne-am bucurat însă că i-am putut oferi un sprijin – un premărgător oferit în dar de o altă asociație din Germania  – „Freunde Rumaniens”, care s-a gândit la oameni asemenea mătușii Nadea. Unde mai pui că acest echipament dispune și de un coș în față, în care mătușa va pune puțină iarbă ca să ducă ultimilor săi iepurași, ținuți, ca la moldoveni – „de sămânță”.

Ajungând cu iepurii la Bahu, un sat mic, periferic, în care își duc traiul până-n trei sute de oameni, dintre aceștia majoritatea fiind bătrâni (de altfel, ca mai în toate satele Basarabiei de astăzi) am dat repede de copiii lui Valentin. Familia dată fiind printre puținele cu mulți copii și am găsit-o chiar la marginea satului, la intrare. Acasă erau doar patru dintre cei cinci copii ai săi, cel mai mare, de 18 ani, era plecat cu munca în satul vecin, iar stăpânul casei dară o fugă până la magazin să cumpere pâine. Copiii ce ne-au întâlnit cu multă curiozitate nu știau pentru ce am venit la ei, cu toate că tatăl lor fusese înștiințat de părintele Vasile care este scopul vizitei noastre. Mare le-a fost mirarea și chiar bucuria să vadă cei șapte iepuri și să înțeleagă că vor fi de acum încolo stăpânii lor și va trebui să le poarte de grijă și să-i gospodărească după voie.

Între timp sosise și Valentin și-și văzu curtea plină de iepuri. Ne-a mulțumit cu sinceritate, mai cu seamă părintelui Vasile, omul care a adus în acest sat o dâră de speranță pentru toți oamenii necăjiți și întristați.

Mulțumim bunului Dumnezeu că orânduiește FILANTROPIA (iubirea de oameni) pentru cei milostivi cât și pentru cei în nevoi, pentru toți cei ce caută mântuirea. Mulțumim de asemenea asociațiilor umanitare „Fortotschka” și „Freunde Rumaniens” din Germania, care sunt alături de oamenii mai necăjiți de la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Executarea picturii Bisericii 
„Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.