English

Orheienii au comemorat anexarea Basarabiei de regimul sovietic

DSC_0118Astăzi, 28 iunie 2016, orheienii au comemorat un moment tragic din viața românilor: în urmă cu 76 de ani, Basarabia, parte componentă a României, a fost anexată abuziv de Uniunea sovietică.
Evenimentul a debutat cu un moment de rugăciune, oficiată în fața Troiței Românești de către un sobor de preoți din Protopopiatul Ortodox Orhei, după care a urmat un marș l tăcerii spre monumentul Domnitorului Vasile Lupu, în fața căruia Domnul Tudor Golub, președintele rRaionului Orhei, precum și Domnul Mihai Chișcă, membru al Sfatului Țării – 2, au ținut discursuri prin care ne-au readus aminte de atrocitățile săvârșite de către regimul totalitar comunist.
La final, mulțimea s-a îndreptat spre Colegiul Pedagogic Vasile Lupu, unde preoții Mitropoliei Basarabiei au săvârșit un parastas de pomenire a tinerilor din gruparea antisovietică „Majadahonda”, uciși cu cruzime de sovietici.
La acțiunile de comemorare a răpirii Basarabiei a participat și Biblioteca Raională „Alexandru Donici” precum și Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei, care au pus la dispoziția orheienilor standuri cu cărți și fotografii ce ne aduc aminte de aceste vremuri de restriște.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>