English

Marșul pentru viață 2015 – Orhei

DSC_1134,,Când le-a văzut credinţa, Iisus a zis: ,,Omule, păcatele îţi sunt iertateˮ Luca 5:20

     Doar prin credinţă şi pocăinţă putem fi mai aproape de Dumnezeu, iar greutatea păcatelor este direct proporţională cu rugăciunile şi cu postul. De multe ori ne e de-ajuns doar un imbold pentru a face un păcat, iar pentru a ispăşi păcatul întâlnim ruşinea, teama, deznădejdea ce ne îndepărtează de Dumnezeu.

     În a 4-a săptămână a Postului Mare, în a 21-a zi de primăvară, Asociaţia Umanitară ,,Filantropia Creştinăˮ de pe lângă Parohia Ortodoxă Română ,,Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Măruluiˮ, a organizat pentru prima dată în Orhei, dar și în Republica Moldova –  Marşul pentru viaţă 2015, cu genericul ,,Fiecare viaţă este un darˮ. Acest marş a întrunit câteva sute de oameni, toţi cu un singur scop şi cu un singur îndemn, că indiferent de diagnoză, de statutul social sau de problemele sufleteşti, viaţa are prioritate. Indiferent de etnie, religie sau vârstă, viaţa este frumoasă, orice clipă trebuie preţuită, deoarece în aceiaşi apă a unui râu nu te vei scălda de două ori, apa râului ca şi timpul din această viață sunt trecătoare.

     Punctul de plecare a Marşului pentru viaţă a fost centrul oraşului Orhei, lângă monumentul domnitorului Vasile Lupu, unde importanţa vieţii omeneşti a fost prezentată din punct de vedere religios de părintele consilier Sergiu Aga: „o pregătire, o perioadă de âncercare pentru oameni, un dar dumnezesc de care nu trebuie să fie privat nimeni. Părerea sa a avut-o şi viceprimarul oraşului Orhei, domnul Roman Boțan, care a participat la marș dimpreună cu soția sa Natalia și cei trei copii minunați ai lor. Ambii părinți au transmis celor prezenți îndemnul lor pentru păstrarea vieţii ce bate sub inima fiecarei mămici.

Femeia fiind cea care oferă viaţa, de multe ori este pusă la grele încercări, în urma cărora apare decizia de a renunţa la sarcină, Marşul pentru viaţă a promovat şi mesajul de păstrare a copiilor încă nenăscuţi, indiferent de diagnoză sau părerea partenerului. O cuvântare inspirată din propria experienţă a ţinut şi medicul Centrului de perinatale din Orhei, Nicolae Guzo, care a împărtăşit lumii câte probleme de ordin psihologic și fizic întâmpină o femeie ce recurge la avort. Cu toate acestea, un număr mare de femei recurg la această faptă regretabilă.

Marşul a continuat înspre locul unde lumina zilei este văzută pentru prima dată, spre maternitatea din cadrul Spitalului Raional Orhei. Acolo, în semn de solidaritate, voluntarii au aprins lampioane, iar zborul acestora a fost însoţit de o rugăciune prin care s-a amintit fiecăruia, că indiferent de problemă, nu este singur; Dumnezeu ne veghează tot timpul şi pretutindeni.

     Marşul s-a terminat la Biserica ,,Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Măruluiˮ, unde părintele paroh Sergiu Aga, dimpreună cu părintele Ioan Florea de la parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”  din Jeloboc și părintele Iurie Onofrei de la parohia „Sfântul Ierarh Varlaam” din Orhei au ţinut o rugăciune pentru copii nenăscuți.

     Fiecare dintre noi, cei care am colindat străzile Orheiului gândindu-ne la viața noastră și a tuturora a înţeles pentru sine, că orice faptă făcută în spatele oamenilor este făcută în faţa lui Dumnezeu!

Anastasia Negară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *