English

Marea Unire sărbătorită la Orhei

La aniversarea a 93 de ani de la Marea Unire, în faţa monumentului domnitorului român Vasile Lupu din Orhei, a fost oficiat un Te-Deum de către un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Evenimentul a început cu intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române” cântat de întreaga mulţime adunată. În ciuda stropilor de ploaie, zeci de credincioşi români au participat la această acţiune organizată de Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, rugându-se lui Dumnezeu să redea basarabenilor binecuvântarea de a se reuni cu Ţara Mamă.

Părintele Sergiu Aga, în discursul său adresat celor adunaţi a spus: „Basarabia plânge fraţi români pentru că împotriva propriei dorinţe a fost din nou despărţită de surorile sale: Transilvania şi Ţara Românească. Aceiaşi soartă o împărtăşeşte şi o parte din Bucovina, însă adevăraţii români nu au uitat şi nu vor uita că dincolo de graniţe şi piedici „suntem români şi punctum”! Dea Domnul ca noi românii să fim mai întâi de toate uniţi în cuget şi lucrare ca prin acestea să înfăptuim Unirea. La mulţi ani români! La mulţi ani România!”

A urm at scurt recital de versuri patriotice, rostite de către elevii Gimnaziului „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” şi a Liceului Onisifor Ghibu din Orhei, alocuţiuni ale istoricilor şi oameni de cultură de pe întreg cuprinsul ţinutului Orhei.  Unii dintre vorbitori şi-au exprimat nemulţumirea de faptul că la eveniment nu a participat nici un reprezentant al Autorităţilor Publice.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi Dionis Boierescu, venit să aducă basarabenilor urarările sincere de bine a  fraţilor români de peste Prut şi să înmâneze orheienilor un tricolor purtat cu dragoste în toată România Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *