English

Despre „Familia creștină în fața problemelor modernității”

DSC_0805Enoriașii parohiei Sfântul Vasile de la Poiana Mărului din Orhei au participat în data de 10 martie 2015 la cea dintâi conferință din seria întâlnirilor duhovnicești organizate în perioada postului. Tema discuțiilor de săptămâna aceasta a fost legată de familie și de pregătirea tinerilor pentru căsătorie. Cuvântarea a fost susținută de părintele diacon Stephen Holley, sosit a doua oară pe plaiurile orheiene și stabilit în urmă cu un an în România. American de origine, părintele a fost pastor baptist și a putut relata din experiența proprie cum Dumnezeu Se descoperă în chip minunat celor care nu-L cunosc și care se află rătăciți în afara Bisericii dreptmăritoare.

Căsătoria a fost ilustrată de pr. Stephen ca o modalitate de a ajunge la Dumnezeu, căci misiunea soților este aceea de a se ajuta unul pe altul spre a dobândi împreună împărăția cerurilor. Aceasta presupune deci și o responsabilizare – care atunci când apar copiii este și mai evidentă. Este bine să știm că ceea ce-i învățăm pe copiii noștri prin vorbe nu le influențează gândirea ori comportamentul atât de mult precum exemplul personal: iar cei mici se vor raporta la Dumnezeu prin imaginea pe care și-au format-o despre relația tată-fiu din propria familie. Capul familie stă în locul lui Hristos tot așa cum mama preînchipuie Biserica – familia este deci acea „biserică de acasă”, celula de bază a oricărei societăți și temelia fiecărei națiuni. În lumina acestor idei ne putem da seama că cel mai important lucru pe care îl putem face atunci când avem o familie este să fim o mamă sau un tată cât mai aproape de sfințenie. Părintele a subliniat această idee, arătând și că ajungerea la o asemenea măsură presupune maturitate și jertfă.

În căsătorie nu așteptăm să primim de la celălalt ceea ce ne dorim, ci suntem într-o continuă stare de dăruire. Este ușor, cel puțin din teorie, să ne dăm seama că iubirea bazată pe aspectul fizic nu poate dura la nesfârșit din moment ce îmbătrânim cu toții. Există însă o legătură care poate uni pentru totdeauna. Aceasta se face, insistă părintele, printr-o unire a celor doi în inimă și în cuget. La sfârșitul conferinței s-a amintit și despre situația tristă a prea multora dintre tineri, când ei aleg să locuiască în concubinaj înainte de a fi uniți de Hristos prin taina sfântă a căsătoriei. Una din consecințele acestei alegeri a lor este faptul că, fiind distrași de plăcerea trupească, nu reușesc să mai vadă clar adevărata față a sufletului și minții celuilalt și de multe ori ajung să se despartă. Pe fondul societății globale de astăzi, 6 din 10 familii eșuează prin divorț. Părintele din America le-a vorbit tinerilor prezenți despre darul cel mai de preț pe care poate cineva să-l aducă persoanei cu care se căsătorește: fecioria. Din perspectiva unirii pentru eternitate săvârșite prin sfânta cununie, relațiile trupești de dinainte sunt puse într-o lumină pe care tinerii o ignoră la început.

Întrebările de la finalul cuvântării au fost și despre acea „limită” de apropiere a îndrăgostiților, ori despre vârsta potrivită pentru întemeierea unei familii. Răspunsul a fost că cel îndrăgostit trebuie să evite pe cât poate implicarea simțurilor, căci un foc nu se poate stinge turnând peste el benzină. Cea mai mare mirare a celor din sală a fost atunci când au aflat vârsta la care de obicei se maturizează o persoană în general, aceasta este de 28 de ani la femei și de 30 la bărbați. Excepții sunt de ajuns, dar e bine să avem în vedere că nu are rost să ne căsătorim la o vârstă la care nu putem gândi ori simți responsabil și matur. Părintele Steven Holley nu a putut să le împărtășească celor prezenți toate gândurile pe care le-ar fi avut pregătite, întrucât timpul a trecut foarte repede. Următoarele conferințe vor completa cu siguranță discuțiile de acum, cuprinzând la rândul lor teme de actualitate, care să îmbogățească și să înlesnească viața de creștin autentic la care dea Dumnezeu să ajungem cu toții. Amin!

Irina Vaida, Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Executarea picturii Bisericii 
„Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.