English

Despre Aghiazma Mare

În această perioadă, în fiecare casă se găseşte Agheasmă mare, pe care creştinii ortodocşi au luat-o în ziua Bobotezei de la sfintele lăcaşuri. Cuvântul „agheasma” în limba greacă înseamnă „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseşte la spălarea şi curăţirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului.

“Dacă la Aghiasma Mică, atunci când se face sfeştanie se face o singură invocare a duhului Sfânt pentru Sfinţirea apei, acum la Bobotează se face invocarea Duhului Sfânt de două ori pentru a sfinţi apa. Aceasta este diferenţa dintre Agheasma Mică şi Agheasma Mare. După citirea acestei rugăciuni, cântându-se troparul Bobotezei, se stropesc cu Agheasmă Mare toţi credincioşii, biserica şi toţi cei care participă la slujbă”, după cum a spus pr. asist. drd. Alexandru Dumitrescu.

Pe lângă sfinţirea lumii exterioare, Agheasma mare sfinţeşte şi trupurile creştinilor.

„Agheasma Mare se poate consuma dimineaţa pe nemâncate şi înainte să se ia anafură, iar atunci când credincioşii se împărtăşesc, după împărtăşanie, nu înainte. Timpul în care se consumă Agheasma Mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei şi până la Odovania Praznicului, până la 14 ianuarie. De asemenea se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineaţă, sau în zilele când credincioşii merg la Biserică”, a spus pr. asist. drd. Alexandru Dumitrescu, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti pentru TRINITAS TV.

Conform tradiţiei, credincioşii întrebuinţează Agheasma mare şi pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din bătătură, sfinţind lumea din jur şi chemând ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an.

Agheasma mare este păstrată la loc de cinste în locuinţă, îndeosebi în vase de sticlă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *