English

„DAR DIN DAR”, în căutarea soluțiilor pentru cei suferinzi

SDG_7775Specialiștii susțin că nivelul de umiditate optim într-o locuință este de 45%. Nu și în casa familiei Grigoriev – nivelul crescut al acestui indicator a făcut ca mucegaiul să distrugă pereții și să confere locuinței un miros greu de suportat, cu care locatarii s-au deprins demult. Cu toate acestea Ana – femeie cu grad de invaliditate sever, datorită alergiilor dobândite în acest mediu nu poate mânca decât lapte praf hipoalergic, pe care-l primește gratuit „de la Chișinău”. Și fiul ei – Constantin se confruntă cu probleme de același gen, pe lângă microcefalie, traume pre-natale și câte și mai câte, toate profilate într-o formă de dizabilitate accentuată.

Bunica Ludmila încearcă din răsputeri să facă față situației, și își planifică să facă niscaiva reparații în casă. Însă de-abia a adunat bani pentru a procura cabluri pentru a schimba sistemul electric, după care să purceadă la tencuirea din nou a casei. Dar nu știu cât le va ajuta acest fapt, atâta timp cât apa își va face întotdeauna loc pentru a le face viața cât mai grea, mai cu seamă că și vecinul „îi ajută” acest sens.

Ne-am gândit la o soluție de criză – să procurăm, din fondurile Proiectului „Dar din Dar” susținut de Asociația „Fortotschka” din Germania, un dezumidificatoar, care va usca aerul din locuință, îl va purifica, limitând mucegaiul să se extindă. Nu am fost foarte mirați să constatăm că aparatul ne demonstra cu vârf și îndesat că umiditatea în locuință nu era una sănătoasă, chiar dacă geamurile și ușile erau deschise – tocmai 70%.

Am considerat oportun ca această familie să primească și alte bunuri de necesitate ce le-ar ușura pe cât este de posibil viața.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>