English

Biserica

Biserica în construcţie „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din oraşul Orhei se situează la intersecţia străzilor Dorobanţi, Tricolorului şi M. Gorki, la aproximativ 1 km depărtare de centrul oraşului. Aflată în apropierea unui lac şi a unui cadru natural deosebit, biserica prin supleţea şi originalitatea sa înfrumuseţează această parte veche a oraşului. Înălţimea ei de peste 20 de metri o face vizibilă din depărtare.Compoziţional arhitectura este concepută din două părţi distincte: edificiul bisericii propriu-zise şi turnul clopotniţă separat, amplasat deasupra unui râuleţ ce traversează terenul parohiei, având şi funcţia de poartă şi trecere spre un centru social complex aflat în faza de proiectare. Lacul artificial de sub clopotniţă va da un aspect deosebit întreg complexului ecleziastic. O caracteristică inconfundabilă ce deosebeşte această biserică de celelalte din este folosirea din abundenţă a unor suprafeţe mari de sticlă.

Construcţia bisericii parohiale a început în anul 2009, an în care Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a săvârşit rânduiala sfinţirii pietrei de temelie a acestui sfânt locaş, la baza căreia sunt amplasaţi 50 de piloni din beton armat cu diametru de 60 de cm şi având lungimea de 6 metri.În anul 2010 a fost turnat planşeul peste care au fost construiţi pereţii şi cea mai mare parte a acoperişului (oţel-beton), iar în 2011 a fost finisată construcţia din beton şi au fost începute lucrările de acoperire cu şindrilă.

Asemenea multor biserici ortodoxe aflate în construcţie în Basarabia şi biserica noastră se confruntă cu lipsa resurselor financiare; banii proveniţi din donaţiile enoriaşilor fiind insuficienţi. Pe parcursul construcţiei însă au contribuit financiar Consiliul Raional Orhei şi Departamentul Românilor de Pretutindeni de pe lângă Guvernul României, căror membri alăturaţi sutelor de enoriaşi ai parohiei noastre le mulţumim pentru jertfa lor, rugându-ne la Dumnezeu să-i aibă în grija Sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Executarea picturii Bisericii 
„Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.