English

Basarabia pe cruce

De mai bine de douăzeci de ani basarabenii îşi caută identitatea naţională şi spirituală pierdută printre tone de cărţi imperialiste şi leniniste, presărate cu nemiluita pe acest meleag din vremuri de demult ştiut: creştin şi primitor. A face trimiteri la istorie, raţiune şi simţire, spre a le arăta unora dintre noi care ne e obârşia şi crezul se dovedeşte a fi prea puţin. E nevoie şi de fapte, de o formă ce ar îmbrăca adevărul într-o materie vizibilă tuturor… Cel puţin aşa credem noi, orheienii – moştenitori ai răzeşilor codreni ce şi-au cinstit neamul românesc apărându-şi neclintit credinţa ortodoxă. Astfel Crucea maramureşeană ce a fost ridicată spre a ne aminti de răpirea Basarabiei de la 28 iunie 1940 este cu adevărat o întruchipare a identităţii noastre, propovăduită tuturor celor aflaţi în neştiinţă sau ignoranţă.

Sensibilizaţi de versurile lui Adrian Păunescu din poezia „Se urcă Basarabia pe cruce”, atât Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” cât şi nou-înfiinţata Asociaţie de Spiritualitate şi Cultură Românească „Unitate”, sprijiniţi de Mişcarea Naţional Creştină – ND Basarabia am hotărât să ridicăm această Cruce în memoria tuturor eroilor români căzuţi pentru integritatea teritorială, demnitatea şi spiritualitatea românească, în memoria celor care au murit în lagărele şi închisorile din Siberia ca adevăraţi martiri, în memoria celor care şi-au dorit o Românie Mare dar nu a au ajuns să o vadă…

Ne-am bucurat că nu suntem puţini; sute de români s-au adunat la ceremonia de sfinţire a Troiţei, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor dimpreună cu un numeros sobor de preoţi. Ne-a fost alături atât Ambasada României la Chişinău cât şi Departamentul Românilor de Pretutindeni, cărora ţinem să le mulţumim cu înaltă apreciere.

La Orhei ziua de 28 iunie ne va rămâne în amintire nu doar ca o zi de doliu, dar şi ca o zi în care ne-am amintit că suntem români creştini, iar acest fapt l-am mărturisit în văzul tuturor celor care-şi mai caută identitatea.

Pr. Cons. Sergiu Aga

One Response to Basarabia pe cruce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *