English

Atelier de colinde bizantine pentru tinerii ortodocşi din Orhei

În perioada 23-25 noiembrie în Orhei s-a desfăşurat un atelier de colinde bizantine, organizat de către Centrul Misionar Creştin-Ortodox din SUA (OCMC) în colaborare cu parohia “Sfântul Vasile de la Poiana Mărului”, acesta a adunat peste 20 de tineri dornici să afle tainele colindului bizantin.

Astfel, timp de trei zile, tinerii au petrecut ore în şir alături de invitaţii speciali ai atelierului, Claudiu Mocanu şi Claudiu Lefter, studenţi la Facultatea de Teologie “Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Aceştia i-au învăţat 10 colinde, necunoscute în Basarabia, printre care: “Domnului, Doamne”, “În coliba-ntunecată”, “Din cer senin”, Toată obştea creştinească”, colinde autentic bizantine.

Prin intermediul atelierului s-a dat startul repetiţiilor de colinde, pe care tinerii le vor cânta de sărbători. “Am venit în Orhei cu gândul de a-i învăţa pe tinerii de aici un alt fel de colinde decât cele ştiute de ei, din punctul de vedere al interpretării. Pe parcursul acestor zile am adunat numai impresii frumoase despre cei care au participat la atelier, fiindcă nu m-am aşteptat ca ei să înveţe atât de repede colindele. Totodată, mă bucur că, prin intermediul acestei activităţi, a fost creat un grup de colindători, care doresc să încânte inimile creştinilor din Orhei în preajma sărbătorilor Naşterii Domnului, mai ales ale celor mai trişti ca noi, adică ale copiilor orfani şi ale bătrânilor uitaţi în azile şi spitale.” a precizat Claudiu Mocanu, membru al grupului psaltic “Glasul Pustnicilor”.

“Fiecare dintre tineri a investit ceva în acest atelier, renunţând la alte activităţi , iar acest lucru are menirea să dezvolte personalităţile lor, căci ei se dedică unui scop comun. Pe lângă aceasta, faptul că după atâtea ore de transpiraţie a ieşit ceva ce nu deranja urechea, ne-a adus nouă o oarecare mulţumire. ” a adăugat colegul său, Claudiu Lefter, membru al aceluiaşi grup psaltic.

“Colindul autentic are menirea de a strâge sufletele laolaltă, în prejma unei peşteri ce ne izvorăşte mântuirea. Adunarea oamenilor în acest scop, al slăvirii Naşterii lui Hristos, ne aduce încredinţarea că frumoasele tradiţii de Crăciun vor lumina de-a pururi inimile celor însetaţi de fericirea veşnică. Mulţumim acestor minunaţi tineri pentru darul făcut nouă, orheienilor ” a menţionat părintele consilier Sergiu Aga, parohul bisericii.

Următorul atelier de colinde condus de aceiaşi invitaţi se va desfăşura în perioada 7-9 decembrie.

Ecaterina Luţişina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Executarea picturii Bisericii 
„Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.