English

Am plecat să colindăm!

DSC_1129An de an obiceiul străbun al colindatului se reîntoarce tot mai viguros în Orhei. Și nu oricum, ci aducând voie bună celor ce vestesc Nașterea Domnului și bineînțeles bucurii și împliniri sufletești gazdelor.

De Crăciun, Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” a devenit gazdă primitoare pentru toți colindătorii, indiferent de vârstă, adunându-i laolaltă pe toți cei ce rămân păstrători ai tradițiilor strămoșești, întru acest veac greu de înțeles. De la Biserică, ceata de colindători și-a croit pârtie printre nămeți, ajungând pe la case de gospodari orheieni, care și-au primenit oaspeții dragi cu merinde și vin fiert, neuitând a pune în desaga temerarilor crăciunei și alte bunătăți.

Veselia noastră i-a umplut și pe cei ce ascultară colindul, astfel încât mulți ni s-au alăturat, spre a aduce bucurie și împliniri sufletești și altora. Spre miezul nopții deveniserăm cea mai mare ceată ce se auzea pe la casele orheienilor.

În sfârșit, ajunși iarăși la Biserică, spre a împărți după datină cele ce le-am strâns, am adus mulțumire Bunului Dumnezeu, pentru că ne-a binecuvântat cu un Crăciun frumos; cu suflete înluminate, cu obraji îmbujorați și zăpadă din belșug. Iar la anu’: „Primiți colindătorii?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *