English

Ziua voluntarului sărbătorită prin fapte de iubire

„Voluntariat” este un cuvânt mai nou pătruns în vocabularul basarabenilor, în special după ce au făcut cunoştinţă cu civilizaţia apuseană – evoluţie tardivă, omisă intenţionat de sovietici. Faptele benevole de ajutorare a semenilor însă, ca expresie a împlinirii mesajului evanghelic de a ne iubi aproapele, au existat dintotdeauna în sânul acestui popor având diferite denumiri: pomană, milostenie, binefacere, etc. De câţiva ani mulţi fac „voluntariat”, însă motivele care stau la baza acestei îndeletniciri nu sunt întotdeauna pornite din convingeri creştineşti şi atunci regăsim în societate doar acţiuni sporadice, impulsionate de un spirit de echipă promovat de mass-media sau şcoală, în vederea curăţirii unui parc sau râu de gunoi. Doar atât…

Voluntariatul însă este o activitate statornică unită cu propria convingere despre viaţă spre a fi de folos oamenilor şi întregii societăţi, pornită de la pilda samariteanului milostiv, pe care Biserica Ortodoxă o redescoperă de ceva vreme postcomunistă. A fi voluntar cu adevărat înseamnă să dedici timp şi efort slujirii semenilor punând în comparaţie tot cera ce faci cu jertfa nemărginită a Mântuitorului pe cruce. Atunci cu siguranţă vom înţelege că a fi voluntar însemnă a-L urma pe Hristos, a te jertfi pentru alţii.

Porniţi de la un asemenea gând, voluntarii Parohiei „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, pe 5 decembrie , chiar de ziua lor, a voluntarilor, au desfăşurat o activitate frumoasă de confecţionare a unor jucării de brad pentru mamele şi copiii lor de la Centrul Maternal „În braţele mamei” din Chişinău. Tinerii voluntari, adunaţi cu toţii, ca la o şezătoare, ascultau cu nesaţ din cuvintele ziditoare de suflet ale preotului misionar Claudiu Mujdei, care s-a angrenat cu mult drag în confecţionarea globurilor.
Aşa s-a petrecut Ziua internaţională a voluntarului la parohia din Orhei; o zi simplă prin care unii oameni tineri ştiu să ofere prin credinţa lor, speranţă celorlalţi, împărtăşindu-se cu toţii din dragostea lui Dumnezeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *