English

„Tineri de azi, familii de mâine”

În data de 13 februarie 2014 a avut loc prima conferință spirituală dedicată tinerilor orheieni, ca parte integrată a  trilogiei tematicilor cu genericul „Tineri de azi, familii de mâine”. Intenţionat legată de  aşa-zisa sărbătoare a dragostei şi de viaţa Sfântului Valentin, întrunirea numită: „Adolescenţa, prima iubire vs deznădejde” i-a avut ca invitaţi speciali pe Părintele Ieromonah Antonie Telembici, redactorul-şef al Revistei „Misionarul” și pe Părintele Ioan Florea de la Parohia din Jeloboc, Orhei, care au vorbit celor adunaţi despre semnificaţiile şi importanţa dragostei.

La începutul prelegerii Cuvioşiei Sale, Părintele Antonie a vorbit despre adevărata Dragoste, care este Însuşi Dumnezeu, pe Care trebuie să-L iubim din toată fiinţa noastră, despre dragostea de aproapele, de părinţi şi cea dintre soţi – sentimente opuse modelului de „dragoste” defectuos perceput astăzi de către mulţi tineri. „Dureros e faptul că se justifică dezmăţul printr-o sărbătoare creştină, iar adevărata pildă de jertfă şi iubire a SfântuluiValentin se ocoleşte. Trăim niște vremuri care ne îndeamnă tacit la un desfrâu general, la niște relații dezordonate care ne duce inevitabil la păcat, iar aceste fapte duc la pustiirea sufletului și la neliniște interioară.” a subliniat Părintele Antonie.

În cadrul conferinţei s-a discutat şi despre aspectele medicale nefaste pe care cei dedaţi desfrâului le vor îndura pe parcursul vieţii: malformaţiile genitale ale copiilor, bolile venerice, avorturile şi urmările lor sunt toate nişte consecinţe clare ale libertinajului din ziua de azi.

La o asemenea ocazie nu puteau să lipsească minunatele cuvinte ale Sfântului Apostol Pavel, ce au fost citite cu evlavie din Sfânta Scriptură, de la I Cor. 13;1-8:

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.

Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.

Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.

Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.

Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

Dragostea nu cade niciodată.”

Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.

Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.

Iar la final, preoții au răspuns la întrebările tinerilor curioși, cărora le-a fost lansată invitația de a participa şi joia viitoare, pe 20 februarie curent, la următoarea conferinţă cu titlul: „Tinerii în căsătorie sau concubinaj?”. Invitat special: Părintele Protosinghel Nicodim Petre, Iași.

Mariana AGA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Executarea picturii Bisericii 
„Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”
este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.